28. ASK ve CEZA - Dragoste şi pedeapsă -Love & Punishment - General Discussions - Comentarii
+16
Motzişor
kh69
Lucica10
lexia
Admin_dea05
andreea90
pufy2010
ninnet
michiper68
lavy612
simi
dana4699
DENISA
andradamaria
victorelalove
lica54
20 participanți
Pagina 28 din 40
Pagina 28 din 40 • 1 ... 15 ... 27, 28, 29 ... 34 ... 40
Re: 28. ASK ve CEZA - Dragoste şi pedeapsă -Love & Punishment - General Discussions - Comentarii
Si eu vreau nunta!!!
simi- vip
Data de inscriere : 10/03/2011
Varsta : 49
Localizare : ITALIA
Re: 28. ASK ve CEZA - Dragoste şi pedeapsă -Love & Punishment - General Discussions - Comentarii
Se naste fetita lui Savas!!!Turcii fac botez????Nu cunosc religia lor!!!DENISA a scris:şi eu zic că era mai bine dacă se termina cu nunta , că amu nu prea mai aşteptăm decât să-l prindă pe Yavuzel.
simi- vip
eu vreau nuntă dar nu cu Yasemin ci cu Tuba , fiecare cu ce îl doare .
fetele uitaţi-vă la acest clip , merită să îl vedeţi pe Murat trecând prin toate stările .
fetele uitaţi-vă la acest clip , merită să îl vedeţi pe Murat trecând prin toate stările .
SI CAT DE BINE II IESE FIECARE STARE...SI EU VREAU NUNTA CUDENISA a scris:eu vreau nuntă dar nu cu Yasemin ci cu Tuba , fiecare cu ce îl doare .
andradamaria- vip
Data de inscriere : 20/01/2010
chiar nu ştiu dacă la ei se botează copilaşii , dar nu am văzut prin ASI sau 1001 de nopţi
eu nu înţeleg de ce Fulgerică nu învaţă cursiv engleza odată ce sora lui e profesoară în Anglia , am înţeles că totuşi ceva ştie şi el
eu nu înţeleg de ce Fulgerică nu învaţă cursiv engleza odată ce sora lui e profesoară în Anglia , am înţeles că totuşi ceva ştie şi el
Superb clipul Denisa! Cum se face cu imagini in miscare(clip) e greu?
simi- vip
e mai greu la început deoarece trebuie să decupezi imaginile dar nu imposibil .
Acum ceva din producţia proprie .
http://vimeo.com/6779864
1 Analiza obiceiurilor privind naşterea
Obiceiurile de naştere ale turcilor dobrogeni prezintă numeroase asemănări sau chiar sunt identice cu obiceiurile de naştere ale tuturor popoarelor turcice.
Pentru ca tinerii căsătoriţi să aibă copii, practicile şi ritualurile tradiţionale încep încă din timpul obiceiurilor de nuntă. Astfel, în Dobrogea, voalul de pe faţa miresei este dat la o parte, cu un făcăleţ, de un copil. Există o strânsă legătură între numărul de copii pe care îi are o familie şi nivelul ei de educaţie. Rata natalităţii a scăzut după anul 1950, când învăţământul de opt ani a devenit obligatoriu, în şcoală predându-se şi cunoştinţe de anatomie şi igienă.
Măsurile de protecţie care se iau după naşterea copilului sunt practici religioase, dar şi vrăjitoreşti, pentru a feri mama şi copilul nou născut de diferite fiinţe răufăcătoare precum duhurile rele, diavolul, zânele, vrăjitoarea cea bătrână, etc.
Un astfel de personaj mitologic apare numai la turcii din Dobrogea; este vorba de personajul numit kayis ayak. Împotriva acestor personaje malefice, mai ales în primele patruzeci de zile de la naşterea copilului, se iau tot felul de măsuri, lăuza şi copilul nou născut nu sunt lăsaţi niciodată singuri în această perioadă. Dacă totuşi lăuza şi copilul nou-născut trebuie lăsaţi singuri (chiar şi pentru câteva ore), în camera respectivă se aşează în preajma celor doi o serie de obiecte considerate apărătoare de rele: un Coran, ceapă, usturoi, o matură.Coranul exprimă credinţa în justeţea şi adevărul religiei islamice. Celelalte obiecte au semnificaţii în vechile religii turceşti (preislamice).
În primele patruzeci de zile de la naştere lauza nu este curată, ea trebuind la sfârşitul acestui interval să se spele şi să facă o spălare rituală musulmană completă. Pentru păstrarea sănătăţii copilului nou-născut, acesta este spălat zilnic timp de patruzeci de zile de la naştere, în diferite moduri, folosind diverse materiale şi substanţe, care, în credinţele şi obiceiurile populare, au un rol bine definit. În majoritatea cazurilor, la spălarea copilului se folosesc coji de ouă. O altă măsură de protecţie a copilului nou născut este evitarea lăsării pe frânghie afară, în timpul nopţii, a lenjeriei acestuia.
Una din deosebirile dintre credinţele populare ale turcilor dobrogeni şi cele ale turcilor din alte regiuni este aceea că zânele (peri) în Dobrogea sunt personaje pozitive. Atunci când se pune nume copilului nou născut, tătarii nogai din Dobrogea au obiceiul de a pune copilului un nume secret şi a-l striga apoi cu voce tare folosind un nume fals. Este vorba de un vechi obicei turcesc practicat pentru a înşela duhurile rele. Tradiţia provine de la vechii turci şi este răspândită sub diferite forme în întreaga lume turcă.
Înainte de anul 1950, la turcii din Dobrogea, la ceremonia oficială de punere a numelui participa obligatoriu hogea, care rostea la urechea acestuia chemarea musulmană la rugăciune (ezan )(3). Această tradiţie se mai păstrează astăzi doar în localităţile în care trăiesc compact ( în satul Fântâna Mare).
Festivitatea de încheiere a perioadei de patruzeci de zile de la naşterea copilului, turcii tătari (tătarii crimeeni) din Dobrogea o numesc loksa toy, iar turcii anatolieni din Dobrogea cumbus. Este o ceremonie rezervată femeilor şi copilului nou-născut. Mama este felicitată de musafirele sale, iar copilului i se aduc daruri şi i se fac urări de fericire şi de viaţă lungă. Scopul ceremoniei este acelaşi la ambele ramuri etnice ale turcilor dobrogeni. Totul are loc într-o atmosferă de veselie şi petrecere.
La turcii din Dobrogea, practicile împotriva deochiului îmbracă forme variate, şi prezintă multe asemănări cu vechea religie turcă (preislamică). Se iau o serie de măsuri, una dintre cele mai interesante fiind folosirea scutecului în care a fost învelit copilul nou născut drept faţă de masă. Apoi, în timpul nopţii, scutecul este scos din casă şi dus până sub prima fereastră luminată şi scuturat acolo. Apoi, fără să privească înapoi, persoana care a făcut această operaţie aduce scutecul în casă.
Scoaterea la plimbare a copilului nou născut este însoţită la turcii din Dobrogea de numeroase practici şi obiceiuri. Prima plimbare trebuie să aibă loc după încheierea acelor patruzeci de zile de la naşterea copilului.
Toate aceste obiceiuri sunt similare cu practici ale populatiei de origine romana.
La nuntile romanesti se obisnuieste intampinarea tinerilor care ies de la Starea Civila cu boabe de orez care se arunca asupra lor, simbol al fertilitatii, familiile in care se nasc copii fiind considerate binecuvantate de Dumnezeu.
Femeia lauza are interdictie de a iesi din casa pe parcursul celor 40 de zile de lauzie, iar de copilul nou-nascut nu este permis sa se apropie oricine si oricum. Cei care intra in casa in care este un prunc trebuie sa fie « curati » fizic si spiritual, ca nu cumva sa se imbolnaveasca copilul.
La capataiul patului trebuie sa i se puna un dar in bani, sa aiba copilul noroc.
Se considera ca e necesar sa se boteze pruncii cat mai repede, fara sa se mai astepte obisnuitul termen de 40 de zile, daca acestia sunt sensibili, bolnaviciosi, apa sfintita spaland raul ce ar putea ameninta copilul, iar rugaciunea preotului indepartand duhurile cele rele.
« Scoaterea din mir » se face printr-o imbaiere care aminteste de vechi practici magice, in apa femeile din familie punand flori, plante de leac, dar si bijuterii, bani, carti, in timp ce menesc copilului bogatie, fericire, o viata fericita.
andradamaria- vip
Denisa imi vine sa SUPERB, m-am topit....
andradamaria- vip
Ai facut multe!!!!Le faci frumoase!!DENISA a scris:e mai greu la început deoarece trebuie să decupezi imaginile dar nu imposibil .
simi- vip
vă mai pun 2 clipuri tot din producţia proprie
http://vimeo.com/5555187
http://vimeo.com/5555269
Multumim , Denisa.
Superb!!!!!!!!!!!!!!!!!
Superb!!!!!!!!!!!!!!!!!
victorelalove- moderator
Data de inscriere : 31/03/2011
Varsta : 41
Localizare : bucuresti
Cele cinci porunci ale vietii:
1. Sa nu gandesti.
2. Daca gandesti, sa nu spui.
3. Daca spui, sa nu scrii.
4. Daca scrii, sa nu semnezi.
5. Daca semnezi, sa nu te miri.
1. Sa nu gandesti.
2. Daca gandesti, sa nu spui.
3. Daca spui, sa nu scrii.
4. Daca scrii, sa nu semnezi.
5. Daca semnezi, sa nu te miri.
victorelalove- moderator
nimic nu se compara cu eiDENISA a scris:vă mai pun 2 clipuri tot din producţia proprie
andradamaria- vip
Andrada multe dintre obiceiurile turcilor cu privire la nou-nascuti se aseamana cu obiceiurile din satul bunicilor mei!Mi-am amintit ca asa ma invata bunica mea dupa ce am nascut!!
simi- vip
Denisa felicitari...frumoase clipuri,si muzica ai ales-o perfect! Dar o poza cum o faci frumoasa....cu flori lipite?
simi- vip
vezi cate am luat de la ei!!!!!!!!!!!!mai ramane sa-l luam si pesimi a scris:Andrada multe dintre obiceiurile turcilor cu privire la nou-nascuti se aseamana cu obiceiurile din satul bunicilor mei!Mi-am amintit ca asa ma invata bunica mea dupa ce am nascut!!
regasim tare multe din obiceiurile lor..pe la noi si bag mana-n foc ca nu noi i-am cucerit
Ultima editare efectuata de catre andradamaria in Vin 03 Iun 2011, 3:41 pm, editata de 1 ori
andradamaria- vip
-Inaugurez cu mândrie şi satisfacţie acest lac de acumulare!
- dna Elena... aici sunt inundaţii!
- dna Elena... aici sunt inundaţii!
victorelalove- moderator
Simi nu înţeleg , cum cu flori lipite ???
http://vimeo.com/6330326
Noi o sa-l cucerim pe stai numai sa vina o data in Romania...si apoi sa vezi ce drumuri face Turcia-Romania!!!! cupidon cupidonandradamaria a scris:vezi cate am luat de la ei!!!!!!!!!!!!mi ramane sa-l luam si pe
regasim tare multe din obiceiurile lor..pe la noi si bag mana-n foc ca nu noi i-am cucerit
simi- vip
Nu stiu cum sa-ti explic...luati poze si le faceti frumoase...de exemplu puneti in aceeias poza mai multe fete a lui Murat!!!DENISA a scris:Simi nu înţeleg , cum cu flori lipite ???
simi- vip
eu le fac în program photo .
Nu stiu ce e program foto....dar ma lamuresc eu in timp!!!Cred ca sant cam curioasa!!! Pana acum 6 luni nici nu am atins calculatorul...iar acum vreau sa le stiu pe toate!!!DENISA a scris:eu le fac în program photo .
simi- vip
Da de astea te intrebam!!!DENISA a scris:
simi- vip
Pagina 28 din 40 • 1 ... 15 ... 27, 28, 29 ... 34 ... 40
Subiecte similare
» 15. ASK ve CEZA - Dragoste şi pedeapsă -Love & Punishment - General Discussions - Comentarii
» 20. ASK ve CEZA - Dragoste şi pedeapsă -Love & Punishment - General Discussions - Comentarii
» 31. AŞK ve CEZA - Dragoste şi pedeapsă -Love & Punishment - General Discussions - Comentarii
» 42. AŞK ve CEZA - Dragoste şi pedeapsă -Love & Punishment - General Discussions - Comentarii
» 12. ASK ve CEZA - Dragoste şi pedeapsă -Love & Punishment - General Discussions - Comentarii
» 20. ASK ve CEZA - Dragoste şi pedeapsă -Love & Punishment - General Discussions - Comentarii
» 31. AŞK ve CEZA - Dragoste şi pedeapsă -Love & Punishment - General Discussions - Comentarii
» 42. AŞK ve CEZA - Dragoste şi pedeapsă -Love & Punishment - General Discussions - Comentarii
» 12. ASK ve CEZA - Dragoste şi pedeapsă -Love & Punishment - General Discussions - Comentarii
Pagina 28 din 40
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum